Esküvői Zenekarok Listája »

Élőzene

Mit értünk ma élőzene alatt? A legtöbb hangszer manapság elektronikus úton szólaltatja meg a hangokat. Ugyanakkor rendelkeznek rengeteg olyan hasznos funkciókkal, amik megkönnyítik a zenészek dolgát. Egy professzionális szintetizátor (keyboard) képes egy komplett zenekarnak megfelelő hangszerhangokat megszólaltatni. Látjuk, hogy van egy billentyűs, aki "pötyög" a hangszeren, mégis valósághű vonósokat, dobhangokat, gitárokat, fuvósokat, stb-t hallunk. Közben a laikus is tudja, hogy 2 keze van, és maximum azokkal billentyűzik, a többi hangot pedig a hangszer produkálja, úgymond kíséri őt, mint egy zenekar. Képzeljük el, hogy van egy zongorista, és mellette mögötte, egy teljes zenekar. Ebben az esetben is csak 2 kezét tudja használni élőzene játékra, annyi a különbség, hogy nem virtuális, elektronikus zenekar adja a zenei alapot, kíséretet, hanem igazi. Nos, ha ezt a gondolatmenetet értelmezzük, akkor a szintetizátoron való játék is élőzene. Csak egyszemélyes az élő zenekar. A konzervatív emberek számára nehéz ezt elfogadni, haladni kell a korral, technikával. Régóta elfogadott a szintetizátor, mint hangszer, és régóta folynak oktatások képzések rajta ugyanúgy, mint bármely más akusztikus hangszeren. Sőt, ma már odáig fejlődött a szintetizátoroktatás, hogy középfokú, majd felsőfokú végzettség, bizonyítvány is szerezhető vele. Még ritka jelenség azonban ez, egyelőre az országban 2 ilyen felsőfokú oktatási intézmény van, ahol felsőfokon tanítanak szintetizátor/keyboard hangszeren (2007 nyár). Közben kötelező mellette a zongoratanulás is, amit én személy szerint okos dolognak tartok. Aki ilyen szinten szeretne zenei képzettséget, az véleményem szerint tudjon egy modern hangszeren, de tudjon egy klasszikus, régi akusztikus hangszeren is profi szinten játszani, zenélni.

Élőzene, egyszemélyes, többszemélyes zenekar

Mint, ahogy fentebb említettem, lehet élőzene a zeneszolgáltatás egyszemélyes zenekar esetében is. Ilyenkor leginkább van egy zenész, aki egy szintetizátoron játszik, és ily módon szolgáltatja a zenét. Közben persze énekel is. Sajnos azonban van olyan eset is, amikor minden felvételről szól, se nem énekel, se nem játszik élőben az illető. Én ennek határozottan ellenzője vagyok, de szerintem bárki más is, a vendég is, csak legfeljebb nem tud róla. Sajnos azonban ilyen is létezik. Továbbá elterjedt az a változat is, amikor van egy szintetizátoros, billentyűs és mellette még egy két zenész, aki hangszeren játszik és/vagy énekel is. Ez a forma sokkal látványosabb vizuálisan is, és persze a zene is sokkal jobb lesz. Hiszen a szintetizátoros egyedül is tud műsort adni, de ehhez még hozzájön 1-2 plusz élő hangszer, továbbá több énekhang is, ami még szinessebbé, profibbá teszi az előadást. Amennyiben lehetőségünk és pénzünk van rá, érdemes lehet ilyen zenekart választani. Nyilván drágább a zeneszolgáltatás, de annál szinvonalasabb és jobb is lehet. Mindamellett a zenészeknek is könnyebb dolguk van, ha nem egyedül játszanak, és ezért nehezebben fáradnak el, jobban tudnak érvényesülni is egyenként. Főleg nagyon jó lehet ez a többtagú élőzene forma, ha a zenészek ki is használják a nagyobb létszámot, és nem csak felváltva énekelnek, zenélnek, hanem szinesítik a játékot egyidőben megszólaló, különböző énekléssel, zenéléssel, rögtönzéssel és improvizálással.

Nagyobb képet kaphat az egész zeneszolgáltatásról, ha elolvassa többi írásaimat is, amik kapcsolódnak a témához, és hasznos tippeket is tartalmazhat. Ezeket a fenti menüsorban találja.